Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 ianuarie 2009

Intinsul inceput turcoaz















Povestea incepe simplu. O oferta de munca.
O firma frantuzeasca avea nevoie de 2 supervisori pentru echipele pe care le aveau in Mauritius. Ne-au angajat pe mine si pe Valentina, sotia mea.
Doi romani angajati de francezi ca sa lucreze cu mauritieni in emisfera sudica undeva prin Oceanul Indian. Suna ca dracu' de complicat.
Asa ni s-a parut si noua la inceput. Sefa franceza, rezidenta in Mauritius, a trebuit sa umble cu actele noastre pe la n-spe mii de birouri si ministere, sa dea in scris ca ne va gasi o locuinta, sa dea declaratii si declaratii peste alte declaratii.
Ulterior, am aflat de ce filtrul era atit de drastic si de ce nu acceptau rezidenti straini. Pentru ca au nevoie, mai degraba, de turistii hotelurilor de lux si de investitorii care vor sa cumpere proprietati scumpe sau sa deschida firme in valoare de cel putin 150.000 de euro. Oricum, te pun sa semnezi ca ai venit in scop turistic si ca nu vei sta mai mult de, mi se pare, o luna de zile.
De aceea, nu e de mirare ca era gata-gata sa ni se refuze imbarcarea in avion.
Si ca dupa un zbor de 11 ore a trebuit sa verifice spusele noastre: anume ca noi, cetateni ai unei tari de care-si aminteau ca e pe undeva pe linga Rusia, veniseram la ei sa muncim.
Vazind poza de alaturi mai ca le-ai da dreptate: cui i-ar fi ars de munca?

Neaparat sa nu uit sa povestesc cum nu am platit taxa de intrare obligatorie pe teritoriul mauritian. Pe curind!

Avant la lettre


"Eu am avut noroc!".
Acestea sint cuvintele care-mi vin in minte in destulele momente in care ma confrunt cu penibilul trai din agitatul Bucuresti.
Am avut sansa sa traiesc citeva luni din viata mea intr-un loc in care timpul opreste deasupra capetelor muritorilor pentru a le sopti ca minunea exista si ca a fost construita de Dumnezeu de jur-imprejurul lor atita cit ochii puteau cuprinde.
Timpul nemuririi avea statie pe o mica insula din Oceanul Indian, un pic mai la est de mai cunoscuta insula Madagascar.

Va fi povestea unui tarim de poveste si vreau sa-mi fiti partasi la fericirea de a fi aflat ca Dumnezeu are cel putin un loc unde-si trage sufletul pe lumea asta: Mauritius.