Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 februarie 2009

Obiective turistice in Mauritius - Casela Bird Park 2

Totul este sa nu te uiti la ceas. Nu ai voie sa fii grabit. Plecasem la plaja si am petrecut toata ziua in Casela.
Unii ar spune ca e o mare timpenie sa renunti la o zi de plaja (si stiti deja din alte postari ce inseamna sa mergi la plaja in Mauritius). Noi nu am regretat...



La citi vizitatorii se joaca cu ele, este normal ca testoasele sa stie sa comunice in felul lor molcom, plictisit, greoi...

Nu trebuia sa le cauti mult cu privirea; acestor sopirle nu le este frica de oameni si nu sint agresive.

Canguri albinosi de talie mica.

Postarea urmatoare va fi dedicata feluritelor pasari adapostite la Casela.

miercuri, 25 februarie 2009

Obiective turistice in Mauritius- Casela Bird Park

Eram amarit. Aveam mii de probleme la serviciu, eram cu nervii la pamint, distrus de cite erau sa fie rezolvate, mi se parea ca Romania era cea mai frumoasa tara de pamint, voiam sa fug, sa ma ascund si sa ma zdrumic in mii de parti de mine. Nu mai aveam respiratia completa.
Eram in starea de: "Adress not found".

Am lasat la dracu' toate treburile pe care le-aveam si-am hotarit sa plecam unde vedeam cu ochii. Din Quatre Bornes am luat primul autobuz catre Flic en Flac.
Pina sa ajungem la destinatie, am avut ideea de a cobori la o statie linga un cimp de trestie de zahar dupa ce am vazut un indicator pe care scria Casela Nature & Leisure Park. Nu stiam despre ce este vorba, nu citisem in ghidul turistic pe care-l aveam la noi, a fost o intimplare, o pulsiune inspirata de a plonja in necunoscut.
Ajunsesem acolo unde viata avea rost, unde animalele si pasarile iti descreteau fruntea. Era locul in care prezenta gindurilor cele negre ar fi fost ridicola, unde inima pleznea de liniste si de-atita mirare.
Atunci mi-a revenit zimbetul; ma vindecasem de furie.
Vegetatia dimpreuna cu fiintele care sint adapostite in aceasta gradina precum si vizitatorii se conecteaza la o stare de inceput de lume. Ramii fericit pe viata...

Miine vom continua vizita in acest loc special, situat la poalele unui munte vulcanic impresionant si nu departe de impresionanta plaja de la Flic en Flac, pe coasta de vest a Insulei din Paradis.

luni, 23 februarie 2009

Istoria Insulei Mauritius (3)

Pentru Mauritius, influenta civilizatiei Imperiului Britanic a fost benefica. Imi asum aceasta afirmatie desi poate voi fi contrazis de catre cei care au citit mai mult decit mine... Multe despre lucrurile bune facute de englezi le stiu dintr-o discutie intre citiva batrini mauritieni. Ei spuneau ca daca tara lor arata civilizat si ca daca democratia exista, acestea se datoreaza si Marii Britanii.
In 1968 insulei Mauritius i s-a oferit sansa de a deveni independenta iar britanicii au lasat in urma lor un sistem parlamentar si institutii care functioneaza normal si care te fac sa nu-ti dai seama ca te afli, de fapt, intr-un stat african.
Este, de-altfel, ceva care poate frapa cetateanul occidental. Daca ai prejudecati si-ti spui ca vei merge intr-o tara africana subdezvoltata din punctul de vedere al culturii democratice, vei fi socat de felul cum gindesc mauritienii.
Acestia sint destul de bine informati si cunosc amanunte despre politica mondiala. Batrinii mauritienii de care aduceam vorbire mai inainte stiau, de pilda, ca romanii isi executasera dictatorul in 1989 cind cazuse comunismul si mai stiau ca noi vom fi membri ai Uniunii Europene si ca ne vom putea plimba prin Europa atita cit vom vrea fara viza ( discutia avea loc in toamna lui 2006,inainte ca Romania sa intre in UE).
Mauritius a fost stat independent aflat inca sub autoritatea coroanei britanice din 1968 pina in 1992 cind a devenit Republica. Din cite stiu eu, este inca membra a Commenwelth of Nations.

Mai jos, alte poze din Port Louis, capitala pe care n-as putea s-o definesc intr-un singur cuvint. O s-o descoperiti singuri si sint convins ca cine-si va uita aparatul de fotografiat in camera de hotel, va regreta :)
Caudan WaterFront. Retineti numele acestui centru comercial ultramodern pentru ca iubitorii de shopping vor fi extrem de fericiti!

Parcul central din Port Louis.



Miine o sa mergem in Casela, un parc natural splendid!

vineri, 20 februarie 2009

Poze Mauritius- Pe culmile frumusetii

Vreau sa va prezint citeva poze din Mauritius care mie imi taie respiratia. Sint bucuros de numarul din ce in ce mai mare al celor care viziteaza blogul. Imi doresc din toata inima ca fiecare dintre voi sa aveti in aceasta viata sansa, posibilitatea si dragostea sa mergeti acolo si sa multumiti cerului si pamintului ca au zamislit asa minuni.

Poze din Mauritius - Plaja pustiePoze din Mauritius- Pe plaja din Flic en FlacPoze din Mauritius - Flori de bougain villiersPoze din Mauritius - Plaja din Blue Bay
Poze din Mauritius - Rochester Falls
Poze din Mauritius - Chamarel, pamintul cu sapte culori

Istoria Insulei Mauritius (2) - Religii si lacasuri de cult

Reluam povestea despre istoria Insulei Mauritius si ajungem la anul 1810 in luna august cind flota trimisa de englezi pentru a cuceri acest teritoriu este capturata de francezi. Cum ii stim de hotariti, britanicii revin in forta si in decembrie (acelasi an) reusesc sa cucereasca Port Louis si restul insulei.
Printr-un tratat semnat la Paris in 1814 cu francezii, coroana britanica recunoaste dreptul locuitorilor din Mauritius de a folosi limba franceza (creolizata, ce-i drept) si de a aplica in continuare legile codului napoleonian. Este singura posesiune a Imperiului Britanic care a avut aceste drepturi.
In 1835 este abolita sclavia. Cum stapinii plantatiilor de trestie de zahar aveau nevoie de oameni pentru a continua cultivarea paminturilor, acestia importa forta de munca platita din India. In 30 de ani au fost adusi aproape 500.000 de indieni. Nu este greu de presupus ca acestia devin populatie majoritara in insula, iar structura populatiei devine un amalgam de rase si de religii care traiesc intr-o armonie de mirare pentru unii.
In Insula Mauritius, hindusii sint cei mai numerosi (50% din populatie), catolicii detin 30% (albii si chinezii catolici), iar restul de procente pina la 100% este completat de musulmani (nu arabi, cum am putea crede, ci de origine din Pakistan) si de budhistii chinezi.

In fotografiile de mai jos, vedeti diversitatea credintelor si practicilor religioase .Cel mai important templu al hindusilor mauritieni de la lacul Grand Bassin ( nu ezitati sa faceti o excursie acolo!).

Acestea sint care alegorice ce sint duse pe brate, din toate colturile insulei de catre oameni imbracati in alb din cap pina in picioare in timpul pelerinajului anual. Ei parcurg pe jos zeci de kilometri in grupuri mari, zile si nopti pentru a se purifica in lacul sacru de la Grand Bassin.
Ei vor varsa apa neinceputa in capul zeitatii Shiva, care a salvat omenirea de la otravire prin apa. El a baut apa otravita de o zeitate malefica si a scos apa pura prin crestetul capului sau.
Hindusii in timpul marii lor sarbatori, Maha Shivaratree, la templul de la Grand Bassin


Biserica Catolica (frecventata de creoli si franco-mauritieni) ... si de noi, desi sintem ortodocsi.

Geamie musulmana ( frecventata de mauritienii de origine indiana-pakistaneza).

joi, 19 februarie 2009

Istoria insulei Mauritius ( 1 )- capitala Port Louis

Iata ce am inteles eu din cartile lor de istorie. Insula Mauritius a fost descoperita de portughezi prin 1507. Acestia se retrag rapid de-acolo pentru ca nu gaseau scopul de a mai ramine.
Vin olandezii putin dupa, vor sa colonizeze noua lor posesiune cu sclavi adusi de pe continentul african si din Madagascarul vecin. Africanii le fug in muntii din mijlocul insulei si renunta la planurile de marire.
Asa incit, olandezii se multumesc sa exploateze ce avea insula mai de pret: au defrisat padurile de abanos si au vinat animalele si pasarile. Celebrele pasari Dodo, de-altfel, dispar dupa acest macel.
Pe la 1710, olandezii parasesc insula lasind locul francezilor. Francezii dezvolta marile plantatii de trestie de zahar pe care le muncesc cu sclavi africani.
Pe la 1735, guvernatorul francez al insulei cu nume atit de complicat, Bertrand-François Mahé de la Bourdonnais, incepe constructia unui port si alaturi, a orasului care avea sa devina capitala economica si administrativa a insulei, Port Louis.
Acest port era ultimul punct de alimentare si de reparatie a navelor comerciale venite din Europa inainte de a traversa Oceanul Indian spre India. Ca atare, nu e de mirare ca Port Louis a fost unul dintre cele mai importante porturi ale Oceanului Indian timp de un secol si aproape jumatate.
Dupa deschiderea din 1870 a Canalului Suez, care scurta legatura maritima a Europei cu India, Port Louis si-a pierdut din importanta insa nu si din frumusete...

Gata cu istoria pentru moment fiindca ne plictisim. Sa vizitam strazile capitalei!


Miine, vedem cum si de ce au pus mina britanicii pe insula lasindu-i pe francezi...perplecsi!

miercuri, 18 februarie 2009

Fotograf in Rai

Nu pot scapa de o intrebare recurenta: de ce modestia reprezinta calitatea cea mai de pret a mauritienilor, oamenii care au parte de atita frumusete pe milimetru patrat?

Expun astazi citeva fotografii de exceptie realizate de Rares Kovesdi, un foarte talentat tinar regizor din Cluj, care a avut si el marea sansa de a haladui prin Paradisul exotic al Insulei Mauritius.





Miine o sa ne plimbam pe strazile capitalei, Port Louis.


luni, 16 februarie 2009

La plaja- Mauritius ( Ile Maurice) 2

Nu am nevoie sa mai comentez pozele urmatoare pentru ca ele vorbesc de la sine. Nu comentez, nu din lene dar ar trebui sa scriu tomuri intregi de metafore.
Cert e un lucru, incotro intorci capul ai impresia ca vezi un afis sau coperta unei reviste de promovare turistica a Paradisului pe Terra.
Si mai e ceva care nu e intimplator: toate fiintele umane prezente pe plaje zimbesc, se bucura, respira molatec si ridurile parca le dispar. E viata frumoasa la ralenti.

Mauritius- Plaja publica Flic en FlacMauritius - Laguna turcoazMauritius- Plaja hotel de lux din Flic en Flac

Mauritius - Mahebourg (la pescuit)
Mauritius- Plaja de la Blue Bay
Mauritius- bucuria de a copilari in Paradis

Despre minunea asta de fetita o sa va vorbesc intr-o zi. Este Alvina, cea care ridea de se prapadea cind ii vorbeam in romaneste.

vineri, 13 februarie 2009

Plajele din Mauritius (1)

Vreme gri la Bucuresti azi si destul de rece! Numai bine pentru a visa frumos...
Precizari: temperatura apei pe litoralul mauritian este tot timpul anului intre 20 si 25 de grade Celsius, temperatura aerului nu coboara niciodata sub 16 grade si nu urca mai sus de 30 de grade. Spre deosebire de insula franceza Reunion, aflata nu foarte departe de Mauritius, aproape nu exista colt de litoral fara plaja cu nisip fin si alb ca zapada. Fiind inconjurata de o bariera de corali extinsa, rechinii atit de prezenti in acest ocean nu au cum tulbura inotatorii si scufundatorii. Singurul pericol este asa-zisul peste-piatra care se confunda cu solul submarin si a carui intepatura poate fi fatala. Am vazut ca turistii occidentali purtau niste incaltari speciale din latex sau cauciuc care-i fereau de surprize.
Pestii de toate culorile si marimile care se zbenguie printre corali transforma simpla imersiune a capului in apa cu ochii deschisi intr-un spectacol ca dintr-o alta viata. Este ca si cum ai plonja intr-un imens acvariu cu pesti tropicali. De altfel, nici nu trebuie sa fii scafandru profesionist pentru a urmari viata subacvatica. Nu e nevoie sa-ti faci rost decit de slip, de-o pereche de ochelari de scafandru si un tub ca sa poti respira sub apa. Poti sa nici nu stii sa inoti pentru ca apa Oceanului Indian este foarte sarata si te mentine la suprafata. Apa este linistita deoarece furia valurilor este oprita in larg de catre bariera de corali.
Urmareste ritualul razboinic al pestisorilor masculi care-si apara cuiburile dintre corali! Se reped catre tine parca amenintindu-te, se infoaie, se supara, se stropsesc la curiosul care indrazneste sa-i spioneze. Intinde mina si joaca-te cu ei, nu vei uita niciodata momentele astea!
Starile de spirit traite nu pot fi descrise pentru ca limba romana a luat-o razna si nu m-ar ajuta nici macar poezia.
Plajele, alta poveste: cocotieri din filme si arbori filao te tin la umbra in zilele toride ale sezonului cald (care se intinde din noiembrie si pina in martie).
Luati o pauza si hai sa va arat niste poze de pe litoralul insulei Mauritius.

Plajele din Mauritius -Plaja publica din Flic en FlacPlajele din Mauritius - Vinzator de ananas pe plaja de la Ile aux CerfsPlajele din Mauritius - salupe de agrement pe plaja de la Blue BayPlajele din Maurius - Laguna turcoaz de pe Insula Cerbilor (Ile aux Cerfs)
Plajele din Mauritius - Ile aux Cerfs
Plajele din Mauritius - Plaja salbatica intre Flic en Flac si Tamarin

joi, 12 februarie 2009

Ebene CyberCity

Poze Mauritius - Ebene Cyber City
Poze Mauritius - Ebene Cyber CityPoze Mauritius - Ebene Cyber City
Poze Mauritius- Ebene Cyber City

Poze Mauritius- Ebene Cyber City

O sa trec rapid peste capitolul dedicat muncii prestate acolo doar pentru ca sint convins ca nu intereseaza pe nimeni :) .
Arat locul unde am lucrat si o sa vorbesc un picut si despre cei care muncesc acolo.
Cladirea Ebene Cyber City (pe care o prezint in cele citeva poze) a fost construita pe un fost cimp de trestie de zahar de catre India. Scopul era dezvoltarea industriei tehnologiei informatiei in Mauritius. Guvern cu viziune care nu s-a jenat sa apeleze la specialisti straini pentru a demara activitati aducatoare de profit. Infrastructura rutiera a locului unde a fost construit turnul cu pricina era pregatita pentru constructia a inca cel putin 2-3 cladiri asemanatoare. E relaxant sa te plimbi in parcul de alaturi care a fost gindit de peisagisti cu mintea-n cap.
O data cu aparitia primei constructii dedicata afacerilor si investitiilor, o multime de mari sau mici firme occidentale si-a externalizat activitatea de call-center aici. De ce? Datorita tinerilor mauritieni care vorbesc si scriu bine in limbile engleza si franceza si datorita cheltuielilor salariale mici.
Angajatii au defecte si calitati ca peste tot in lume. Insa dac-ar fi sa-i descriu mai pe toti in citeva cuvinte as zice ca este vorba de tineri care traiesc inca in casa parintilor si carora nu le pasa ca un salariu lunar abia daca ajunge la 150 de euro net pe luna. Sau poate ca nu si-au dat seama de valoarea muncii lor. Ii intereseaza, mai degraba, sfirsiturile de saptamina cind merg in cluburi si la plaja in gasti de prieteni sau in familie.
Invatamintul mauritian nu este nici mai bun, nici mai rau decit cel de pe la noi doar ca examenul de bacalaureat este dificil si respecta programele de educatie fie ale Frantei, fie ale Marii Britanii. Dupa bacalaureat tinerii au doua optiuni: sa urmeze o facultate locala sau sa mearga la studii in Europa, Canada, Australia etc.
In ceea ce-i priveste pe ultimii, am aflat ceva care m-a tare mirat. Familia stringe bani inca de cind copilul este la scoala generala pentru a-l trimite la studii in strainatate.
Procesul de acceptare a tinarului in facultatile din afara este foarte laborios, implica foarte multa birocratie, exista mari probleme la acordarea vizelor de studii si acestea sint in numar limitat. Nu am vrut sa stiu daca exista coruptie in ambasade, daca functionarii sint la fel ca ai nostri sau daca exista proptele puse si trafic de influenta, dar mi-a fost sugerat ca asa ar sta situatia... De regula, cei care termina studiile ramin in tarile care i-au educat si dupa angajare, acestia trimit sume de bani acasa. Va aminteste practica asta de un alt neam unde se intimpla la fel? :)
Pour info, au existat si cred ca inca mai exista studenti din Mauritius in facultatile din Romania, in special in cele de medicina.