Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 martie 2012

Simbolul MAURITIUS - Pasarea DODO

Am gasit poza cu reconstituirea dintr-un muzeu a pasarii Dodo despre care va vorbeam in postarea despre istoria insulei Mauritius.
Aceste pasari au fost vanate pana la una de catre olandezii care au avut in stapanire Mauritius pana in 1710.
Pasarea Dodo - Mauritius
Astazi, imaginea Mauritius este asociata cu aceasta pasare simpatica: grasoaie cu aripioare micute neconcepute pentru a ajuta la zbor.

luni, 5 martie 2012

MAURITIUS - Shopping - sfaturi

Ce sa cumpar din MAURITIUS?
Intrebare al carei raspuns intra in contradictie cu recomandarile firmelor de turism care par a te consilia sa nu haladuiesti de capul tau pentru a gasi chilipiruri.
Trebuie sa mergi macar o data la "marche" aka targ ca sa incerci adrenalina negocierilor. Pentru senzatia extraordinara de distractie si de du-te-vino intelectual merita sa intri la negocieri pentru orice, este senzational cat de simpatici sunt unii comercianti din piete. Renunti la o negociere, dai tur de piata, te intorci, reiei, te joci. Nu exista risc si va incurajez sa faceti treaba asta fara sa aveti aer de superioritate sau sa fiti flegmatici, fiti guralivi si glumiti, sigur o sa obtineti pret bun :)
Ce sa cumperi la preturi bune (calitate buna):
- haine, toale, tesaturi, "carpe" numiti-le cum vreti,sunt extrem de bune si de convenabile la pret. De frecventat targurile din Mahebourg si Quatre Bornes. Port tricouri din Mauritius de 5 ani si nicio problema la nivel de tesatura, culoare sau imprimeuri.
Trebuie sa evitati sa cumparati "mari marci" care pot fi falsuri: alegeti mai degraba marcile locale din Mauritius care sunt de extrema calitate: Habit, Island Style, Harris wilson, IV Play, Pardon sau mai ales Billabong!!!  Pentru articole de piele nu ezitati: Hemisphere Sud are valoare mondiala!
- machete de corabii.
Macheta corabie- made in MAURITIUS

Traditia de a realiza machetele acestea devenite de-a dreptul legendare pentru cunoscatori nu are o istorie mare: in anii 60 ai secolului 20 un ambasador francez i-a propus lui Jose Ramar sa inceapa aceasta activitate care s-a materializat putin cate putin intr-o firma respectabila.
Urmare a succesului alte mici ateliere au inceput sa experi;enteze aceasta arta. Exista agentii care organizeaza excursii de shopping de asa ceva plecand din Grand Baie.
Cele mai interesante astfel de ateliere sunt in Curepipe (in centrul insulei) si in Goodlans in Nord.
SFAT SHOPPING: nu cumparati de la primul ofertant si nu alegeti cele mai mari machete. aveti rabdare si comparati, veti sfarsi prin a va felicita ca nu ati cedat primului i;puls de cumparare.
Interesati-va de costurile asociate (vama, taxe etc) inainte de a hotari sa faceti asemenea achizitii>
- sfat personal: pentru prietenii care prefera ineditul culinar nu uitati sa cumparati bucati de peste MERLIN afumat conditionat in cutii isoterme, cumparati carry local (e extrem de ieftin la ce calitate are), cumparati sare de Tamarin, ceai cu vanilie.
Alt sfat de shopping in Mauritius: cumparati ROM (RHUM) original, prietenii vostri va vor adora pentru ca marcile mauritiene de rhum nu exporta asa ceva (din cite stiu eu):
-Green Island (preferatul meu)
-Goodwill
-L'Amite Gold
-Mainstay
-New Grove
-Old Mill
-Tropical
-Rhum de L'Isle de France

Pentru cei ce nu pot merge in piete traditionale si vor sa cumpere cadouri pentru prieteni, pot merge si in supermarketuri. Mie imi place foarte mult SUPER U care nu sar calul la preturi si care-s aprovizionati si cu traditionale din Mauritius.