Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 februarie 2009

Istoria insulei Mauritius ( 1 )- capitala Port Louis

Iata ce am inteles eu din cartile lor de istorie. Insula Mauritius a fost descoperita de portughezi prin 1507. Acestia se retrag rapid de-acolo pentru ca nu gaseau scopul de a mai ramine.
Vin olandezii putin dupa, vor sa colonizeze noua lor posesiune cu sclavi adusi de pe continentul african si din Madagascarul vecin. Africanii le fug in muntii din mijlocul insulei si renunta la planurile de marire.
Asa incit, olandezii se multumesc sa exploateze ce avea insula mai de pret: au defrisat padurile de abanos si au vinat animalele si pasarile. Celebrele pasari Dodo, de-altfel, dispar dupa acest macel.
Pe la 1710, olandezii parasesc insula lasind locul francezilor. Francezii dezvolta marile plantatii de trestie de zahar pe care le muncesc cu sclavi africani.
Pe la 1735, guvernatorul francez al insulei cu nume atit de complicat, Bertrand-François Mahé de la Bourdonnais, incepe constructia unui port si alaturi, a orasului care avea sa devina capitala economica si administrativa a insulei, Port Louis.
Acest port era ultimul punct de alimentare si de reparatie a navelor comerciale venite din Europa inainte de a traversa Oceanul Indian spre India. Ca atare, nu e de mirare ca Port Louis a fost unul dintre cele mai importante porturi ale Oceanului Indian timp de un secol si aproape jumatate.
Dupa deschiderea din 1870 a Canalului Suez, care scurta legatura maritima a Europei cu India, Port Louis si-a pierdut din importanta insa nu si din frumusete...

Gata cu istoria pentru moment fiindca ne plictisim. Sa vizitam strazile capitalei!


Miine, vedem cum si de ce au pus mina britanicii pe insula lasindu-i pe francezi...perplecsi!

Un comentariu:

Comenteaza aici