Faceți căutări pe acest blog

vineri, 20 februarie 2009

Istoria Insulei Mauritius (2) - Religii si lacasuri de cult

Reluam povestea despre istoria Insulei Mauritius si ajungem la anul 1810 in luna august cind flota trimisa de englezi pentru a cuceri acest teritoriu este capturata de francezi. Cum ii stim de hotariti, britanicii revin in forta si in decembrie (acelasi an) reusesc sa cucereasca Port Louis si restul insulei.
Printr-un tratat semnat la Paris in 1814 cu francezii, coroana britanica recunoaste dreptul locuitorilor din Mauritius de a folosi limba franceza (creolizata, ce-i drept) si de a aplica in continuare legile codului napoleonian. Este singura posesiune a Imperiului Britanic care a avut aceste drepturi.
In 1835 este abolita sclavia. Cum stapinii plantatiilor de trestie de zahar aveau nevoie de oameni pentru a continua cultivarea paminturilor, acestia importa forta de munca platita din India. In 30 de ani au fost adusi aproape 500.000 de indieni. Nu este greu de presupus ca acestia devin populatie majoritara in insula, iar structura populatiei devine un amalgam de rase si de religii care traiesc intr-o armonie de mirare pentru unii.
In Insula Mauritius, hindusii sint cei mai numerosi (50% din populatie), catolicii detin 30% (albii si chinezii catolici), iar restul de procente pina la 100% este completat de musulmani (nu arabi, cum am putea crede, ci de origine din Pakistan) si de budhistii chinezi.

In fotografiile de mai jos, vedeti diversitatea credintelor si practicilor religioase .Cel mai important templu al hindusilor mauritieni de la lacul Grand Bassin ( nu ezitati sa faceti o excursie acolo!).

Acestea sint care alegorice ce sint duse pe brate, din toate colturile insulei de catre oameni imbracati in alb din cap pina in picioare in timpul pelerinajului anual. Ei parcurg pe jos zeci de kilometri in grupuri mari, zile si nopti pentru a se purifica in lacul sacru de la Grand Bassin.
Ei vor varsa apa neinceputa in capul zeitatii Shiva, care a salvat omenirea de la otravire prin apa. El a baut apa otravita de o zeitate malefica si a scos apa pura prin crestetul capului sau.
Hindusii in timpul marii lor sarbatori, Maha Shivaratree, la templul de la Grand Bassin


Biserica Catolica (frecventata de creoli si franco-mauritieni) ... si de noi, desi sintem ortodocsi.

Geamie musulmana ( frecventata de mauritienii de origine indiana-pakistaneza).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza aici