Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 februarie 2009

Ebene CyberCity

Poze Mauritius - Ebene Cyber City
Poze Mauritius - Ebene Cyber CityPoze Mauritius - Ebene Cyber City
Poze Mauritius- Ebene Cyber City

Poze Mauritius- Ebene Cyber City

O sa trec rapid peste capitolul dedicat muncii prestate acolo doar pentru ca sint convins ca nu intereseaza pe nimeni :) .
Arat locul unde am lucrat si o sa vorbesc un picut si despre cei care muncesc acolo.
Cladirea Ebene Cyber City (pe care o prezint in cele citeva poze) a fost construita pe un fost cimp de trestie de zahar de catre India. Scopul era dezvoltarea industriei tehnologiei informatiei in Mauritius. Guvern cu viziune care nu s-a jenat sa apeleze la specialisti straini pentru a demara activitati aducatoare de profit. Infrastructura rutiera a locului unde a fost construit turnul cu pricina era pregatita pentru constructia a inca cel putin 2-3 cladiri asemanatoare. E relaxant sa te plimbi in parcul de alaturi care a fost gindit de peisagisti cu mintea-n cap.
O data cu aparitia primei constructii dedicata afacerilor si investitiilor, o multime de mari sau mici firme occidentale si-a externalizat activitatea de call-center aici. De ce? Datorita tinerilor mauritieni care vorbesc si scriu bine in limbile engleza si franceza si datorita cheltuielilor salariale mici.
Angajatii au defecte si calitati ca peste tot in lume. Insa dac-ar fi sa-i descriu mai pe toti in citeva cuvinte as zice ca este vorba de tineri care traiesc inca in casa parintilor si carora nu le pasa ca un salariu lunar abia daca ajunge la 150 de euro net pe luna. Sau poate ca nu si-au dat seama de valoarea muncii lor. Ii intereseaza, mai degraba, sfirsiturile de saptamina cind merg in cluburi si la plaja in gasti de prieteni sau in familie.
Invatamintul mauritian nu este nici mai bun, nici mai rau decit cel de pe la noi doar ca examenul de bacalaureat este dificil si respecta programele de educatie fie ale Frantei, fie ale Marii Britanii. Dupa bacalaureat tinerii au doua optiuni: sa urmeze o facultate locala sau sa mearga la studii in Europa, Canada, Australia etc.
In ceea ce-i priveste pe ultimii, am aflat ceva care m-a tare mirat. Familia stringe bani inca de cind copilul este la scoala generala pentru a-l trimite la studii in strainatate.
Procesul de acceptare a tinarului in facultatile din afara este foarte laborios, implica foarte multa birocratie, exista mari probleme la acordarea vizelor de studii si acestea sint in numar limitat. Nu am vrut sa stiu daca exista coruptie in ambasade, daca functionarii sint la fel ca ai nostri sau daca exista proptele puse si trafic de influenta, dar mi-a fost sugerat ca asa ar sta situatia... De regula, cei care termina studiile ramin in tarile care i-au educat si dupa angajare, acestia trimit sume de bani acasa. Va aminteste practica asta de un alt neam unde se intimpla la fel? :)
Pour info, au existat si cred ca inca mai exista studenti din Mauritius in facultatile din Romania, in special in cele de medicina.

2 comentarii:

  1. ma duc sa-mi trag bikini-ul pe mine! pe maine!

    RăspundețiȘtergere
  2. ...si nu in numar mic. sectia engleza de la medicina cluj, de ani buni e dominata de studenti mauritieni. cei care ajung sa studieze la noi, recomanda apoi fratilor, verilor, cunostintelor...
    am intanlnit multi studenti din mauritius, fie la medicina, fie la stoma. cativa mi-au devenit prieteni buni... oameni veseli, invatati sa fie politicosi si toleranti, fara fite, si ce se mai poarta zilele astea. :}
    cat despre povestile, pozele, si prietenii de-acasa, pt romanul invatat cu imbulzeala din autobuzul de ora 8, mauritius pare mai degraba o tara inchipuita, cu cetateni inventati, si o viata din film.

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza aici